Medbring en god bog til dåben!
Forside

Medbring en god bog til dåben!

Måske er du blevet inviteret til en barnedåb og ved nu ikke, hvad du skal give i dåbsgave. Legetøj, bamser, tøj eller måske noget til forældrene? I det store udvalg af dåbsgaver kan man nogle gange komme til at overse en sikker klassiker – bøger. Der er flere grunde til, at bøger er en glimrende gave til dåbsbarnet. Også selvom det endnu ikke hverken kan læse eller tale.

Hvorfor give bøger i dåbsgave?

Selvom småbørn og bøger måske ikke er den mest oplagte kombination, så er der mange årsager til, at du bør overveje at give en bog i dåbsgave. Ifølge flere undersøgelser kan gode læsevaner fra barnsben af give flere fordele senere i livet. Får barnet læst bøger i sine unge år, kan det blandt andet medføre:

  • Øget læselyst og læsefærdigheder senere i livet
  • Forbedret koncentrationsevne
  • Større ordforråd
  • Udvikling af barnets fantasi og horisonter

Barn der bladrer i børnebog fra fugleperspektiv

Men man bør også huske på, at det skal være sjovt at få læst historier højt og senere selv at læse. Derfor skal du nok ikke give en bog i dåbsgave i håbet om, at barnet så bliver professor i fremtiden. Sådan fungerer det selvfølgelig ikke. I stedet bør du vælge en bog, som du tror barnet vil finde morsom og interessant. Det kan for eksempel være en børnebog, du husker fra din egen barndom.

Slidstærke billedbøger

Dåbsbarnet vil i den første tid, hvor det hverken kan tale eller læse, stadig have glæde af en børnebog fyldt med farverige og fantasifulde illustrationer. Mange børnebøger har sider af karton og er trykt på slidstærkt materiale. Barnet kan derfor godt kaste med bogen, hvis læsningen bliver for kedelig, eller spilde et glas saftevand ned over siderne, uden at siderne bliver helt ulæselige.

Oplagt til godnatlæsning

Der er ikke noget i vejen for at give en børnebog i dåbsgave, hvor teksten fylder ligeså meget som billederne. Et par år efter barnedåben, er barnet gammelt nok til at blive læst højt for. Den klassiske godnatlæsning, hvor barnet under et dæmpet lampeskær transporteres til fantasifulde verdener, styrker relationen mellem barn og forældre. Og så er det med til at styrke barnets læsefærdigheder, allerede inden han eller hun begynder i skolen. Undersøgelser viser, at udsættes børn for læsning i hjemmet, vil de også have bedre forudsætninger for hurtigt at tilegne sig læsefærdigheder i skolen. En god bog i dåbsgave kan altså med lidt held give barnet en lille tyvstart i tilværelsen.

Alternativ til skærmen

Det er nok svært at spå om til en barnedåb, hvad barnet skal arbejde med, når han eller hun vokser op. Men sikkert er det, at rigtig meget tid vil blive brugt foran diverse skærme. Både derhjemme i fritiden, men så sandelig også i skolen og senere under uddannelse og på job. Det er der som sådan ikke noget galt i. Det kan dog være svært at koncentrere sig, når man skal læse en længere tekst på en skærm. Her hjælper bogen fra de helt unge år børn med at fokusere. Det er simpelthen nemmere at bevare overblikket, når man har en fysisk bog i hånden. Børn, der fra en tidlig alder vænner sig til at læse i bøger, får også senere i tilværelsen lettere ved at tilegne sig ny viden, viser flere undersøgelser. Lærer man barnet at navigere i tilværelsen uden brug af teknologiske hjælpemidler, er der stor sandsynlighed for, at de vil have nemmere ved problemløsning senere i livet.

Far der læser i børnebog med søn

En gave der varer ved

Man taler nogle gange om en gave, der bliver ved med at give. En sådan dåbsgave er en bog. For hvor legetøjet bliver slidt og går i stykker, og de teknologiske apparater konstant skal skiftes ud, så kan bogen holde mange år. Nogle gange en hel livstid.

Når barnet engang bliver voksent og måske selv står over for at skulle døbe sine børn, er det ikke utænkeligt, at de stadig vil have en børnebog fra sin egen barnedåb gemt væk på forældrenes loft. At finde sådan en bog igen vil næsten være som at træde ind i lille tidslomme. Og skriver du en dedikation i bogen, vil dåbsbarnet for altid have et konkret minde om den fjerne dag.

Overvej også andre muligheder

Kan du ikke finde den rette bog at give i dåbsgave, er der ingen grund til at fortvivle. Der er mange andre ting, som et dåbsbarn eller dets forældre vil have stor glæde af. Det kan for dåbsbarnets vedkommende være alt fra tøj, sko, bamser og legetøj. Og ønsker du at give forældrene en separat gave, er der også et utal af muligheder. Parfume, skønhedsprodukter, vin eller oplevelser kan forsøde en ellers travl hverdag med børn og arbejde, der skal passes. Det handler om at kende gavemodtagerens vaner og interesser. For så finder man nemmest den gave, de kan få mest muligt glæde ud af.