Fars dag
Forside

Hvorfor fejrer vi fars dag?

far og sønDe fleste kender til Mors Dag. Det er én af de mest kendte mærkedage i Danmark. Det er dog ikke en dag af dansk oprindelse. Præcis det samme gør sig gældende for Fars Dag, der har fået sin inspiration fra Mors Dag. Det er dog ikke en national mærkedag, der har slået igennem på samme måde, om end den stadig fejres.

Det er en dag, der har meget tilfælles med Mors Dag. Idéen bag dagen er det samme, men fokus er dog skiftet fra mor til far. Der er flere grunde til at dagen ikke er slået igennem på samme måde. Blandt de fleste handler det dog om, at den har en snert for kommerciel. Ikke desto mindre fejres dagen fortsat af rigtig mange.

Hvordan startede Fars Dag?

Fars Dag er en tradition, der har mange år på bagen. Dens historie starter d. 5. juli i 1908 i Fairmont, der ligger i West Virginia. Her forsøgte man at starte en tradition om en dag i faderens tegn. Den 4. juli er det dog den amerikanske nationaldag. Derfor fik en fejring af fædre dagen en stor festdag ikke den store opmærksomhed.

Kun et år efter blev der igen forsøgt at starte en tradition om Fars Dag. Denne gang var det en kvinde, der ønskede at hylde sin far. Kvinden hed Sonora Smart Dod. Hun ønskede at hylde hendes far, der var alenefar til seks børn. Den første fejring fandt sted d. 19. juni 1910, hvilket skete med hjælp fra den lokale kirke.

Det var dog en tradition, der primært blev udbredt i Spokane, hvor hun var fra. Den blev også glemt, da hun valgte at forlade byen til fordel for Chicago. I 1930’erne vendte hun dog tilbage og fik – med en vis hjælp fra handelslivet – gang i traditionen igen. Herefter var det en tradition, der blev udbredt til stort hele USA.

Der skulle dog en lang række år, før det blev gjort til en officiel mærkedag i USA. Det er på trods af, at det var en dag, der længe var blevet udbredt til stort set hele det amerikanske land. I 1966 blev det gjort til national helligdag af præsident Lyndon B. Johnson, mens den blev skrevet ind i loven af præsident Nixon i 1972.

Glad barn med sin far

Hvordan fandt dagen vej til Danmark?

I dag er det en dag, der også bliver fejret i Danmark. Faktisk kan starten på Fars Dag her i landet dateres helt tilbage til 1935. Her blev Fars Dag nemlig fejret på d. 5. juni, som er samme dag som Grundlovsdag. Det var den første dag, der officielt blev kendt som værende Fars Dag. Sådan skulle det dog ikke vare ved i længe.

Faktisk er det flytningen af dagen, der har været med til at gøre den mere kommerciel. Den blev nemlig flyttet af en række handelsmænd, der ønskede at flytte den til den anden søndag i november. Det blev gjort for at skabe yderligere styrke omkring julesalget, så de kunne tjene flere penge. Det holdte dog heller ikke ved.

I 1956 blev det besluttet at dagen skulle flyttes retur til juni. Det er dog kun her i landet, at man har valgt at flytte dagen tilbage. Hos vores skandinaviske naboer har dog fastholdt datoen i november. Derfor er det også en dag, der bliver fejret på flere forskellige datoer. Det er tilmed ikke kun på disse to datoer, at den fejres.

Årsagen til tilbageflytningen af dagen er, at de føromtalte handelsfolk ikke fik informeret hverken presse eller offentligheden om den nye dato. Derfor valgte man hurtigt at flytte den tilbage. I både Sverige, Norge, Island, Finland og Estland blev det dog kommunikeret fint, hvorfor de stadig fejrer Fars Dag d. 2. søndag i november.

Hvornår er det Fars Dag?

I Danmark bliver Fars Dag fejret den 5. juni. I modsætning til Mors Dag, så er det derfor en dag, der fejres på samme dato hvert år. Det er dog ensbetydende med at den fejres samme dag som Grundlovsdag. Det er det nærmest, man kommer på en reel dansk nationaldag. Det har selvfølgelig en negativ indvirkning på Fars Dag.

Som følge af dette, så er det ikke alle, der er opmærksomme på dagens betydning for fædrene. Det ændrer dog ikke på at det fortsat er på denne dato, at dagen fejres her i landet. Datoen varierer fra dog fra land til land. Eksempelvis bliver Fars Dag fejret på den tredje søndag i juni frem for på d. 5. juni som her i landet.

Fars Dag 2020

I og med at Fars Dag bliver afholdt samme dag hvert år, så falder den også på d. 5. juni i 2020. Det er heller ikke noget, der kommer til at ændre sig de kommende år. Derfor er det også en dato, der bør være nem at huske. Er du ikke god til dato, så kan du med fordel lave en gentagende anmærkning i din kalender år for år.

Far og søn på fars dag

Hvorfor giver vi gaver på Fars Dag?

Det kan være svært at sige, hvorfor vi giver gaver på Fars Dag. Der er ikke nogen officiel regel, der dikterer at man skal gøre det. For de fleste er det dog en dag, der handler om at fejre deres fædre. Derfor ønsker de at hylde den med en flot gave. Det er selvfølgelig noget, der gennem årene er blevet til en reel tradition.

I dag er det kun ganske få, der ikke giver deres far en gave på Fars Dag. Alligevel er det dog ikke en dag, der er helt så udbredt som Mors Dag. Det skyldes hovedsageligt at mange anser det som værende en kommerciel dag, der er opfundet for at tjene penge. Den har en snert af det i Danmark, men faktisk også kun en snert.

Som angivet tidligere, så er der faktisk en dybere historie bag denne dag. I Danmark er det dog langt fra alle, der kender til historien, hvilket er en skam. Der kan dog svares meget kort og godt på, hvorfor der gives gaver på Fars Dag; for at hædre vores fædre. Det handler om at udvise kærlighed, taknemmelighed og skabe glæde.

Idéer til Fars Dag

Fars Dag handler ikke kun om at give en gave til din far. Det er der mange, der tror. Det er en skam, for dagen handler om meget mere end dét. Det er en dag, der handler om at hylde den mand, der har gjort sit bedste for at give dig alt. Det handler derfor om at udvise din taknemmelighed på den måde, du bedst kan gøre det.

Det findes der rigtig mange måder at gøre på. Derfor handler det ikke blot om at give en gave. Det er bestemt en del af det, men vigtigst af alt er, at du udviser din taknemmelighed. Derfor behøver det slet ikke at koste dig en formue. Det kan være, din far blot ønsker en dag sammen med sit barn, som han får lov til at præge.

Mange tror at deres fokus skal være på gaven, men det er slet ikke tilfældet. De fleste fædre ser hellere at de får en oplevelse frem for en materiel gave. Derfor er det selvfølgelig også noget, du bør have med i dine overvejelser. Her handler det om at fokusere din fars ønsker og præferencer i forhold til oplevelser m.m.

Husk på, at der ikke er noget, der er rigtig eller forkert i denne sammenhæng. Hvordan dagen fejres, er op til jer selv. Du skal dog forsøge så vidt muligt at skabe en dag, der står i din fars tegn. Hvis du kender til din far, så bør det dog ikke være et problem. Det handler mere om at tage sig tid til at sammensætte en god dag.

Brug dagen til at samle hele familien

På Fars Dag er det dog oplagt, at du ikke kun har fokus på din egen far. Det er lige så oplagt at bruge det som en dag, hvor du kan samle hele familien. Det er ikke kun en dag, hvor du skal fejre din egen far. Du kan også samle din farfar, onkel m.m., som også er fædre. Du skal se på det som en dag, hvor I kan fejre jeres familie.

Som der også er givet udtryk for herover, så er det ikke en dag, der er slået helt så godt igennem som Mors Dag. Derfor er det langt fra alle, der rent faktisk fejrer denne dag. Hvis det er noget, du kan vedkende dig, så kan det hjælpe dig med at indføre dette i familien, hvis I forsøger at gøre det til en dag, hvor I fejrer familien.

Hvordan finder jeg den bedste gave til Fars Dag?

Der skal ikke være tvivl om, at det er de færreste, der ikke giver deres far en gave på Fars Da. Det er dog ikke alle, der synes, det er helt så nemt at finde den rette gave. Hvis det også er noget, du kender til, så er der op til flere ting, der er værd at overveje. Dit fokus skal selvfølgelig være på at ramme plet ift. hans ønsker.

Hvis du skal finde en god gave til din far, så er du nødt til at give dig god tid til at vælge. Vil du sikre dig, at det er en gave, der for alvor rammer plet, så skal du overveje hvad han har talt om i mange år. Det må dog også gerne være en gave, der får ham til at virke overraske. Det er nemlig den klart bedste form for gave at give.

Det ville være nemt, hvis der var én gave, der altid ville være en god gave til en far. Det er der også, men det er dog noget, der hurtigt vil vise sig at være kedeligt. Et par gode flasker vin rammer altid plet, men du kan dog ikke komme udenom at det er en kende kedeligt. Fokuser i stedet på at finde en mere personlig gave.

Det behøver ikke at være en materiel gave

Langt de fleste, der går på jagt efter en gave til Fars Dag, tror de skal købe en materiel gave. Det er dog slet ikke tilfældet. Langt de fleste fædre vil sætte større pris på at få en oplevelse. Det ændrer dog ikke på at langt de fleste ender med at købe en materiel gave til deres far. Det betyder dog ikke at du også skal gøre det.

Der er en god chance for, at din far vil sætte større pris på at få en oplevelse i gave. Specielt hvis der er tale om en oplevelse, der giver minder for livet. Hvis det oven i købet også er en oplevelse, I kan dele, så kan du være sikker på, at det bliver en stor succes. Derfor er det også oplagt, at du går på jagt efter denne type gave.

Hvis du har fundet en rigtig god materiel gave, så er det dog ikke noget, der betyder, at det ikke kan være en god gave. Det handler om at hædre og fejre din far, som har gjort sit bedste, for at give dig en god opvækst. Det er selvfølgelig også dét, du skal vise med din gave, uanset om det er en materiel gave eller en oplevelse.

Hvordan kan man bedst fejre Fars Dag?

Der er ikke én måde, der er den bedste måde at fejre Fars Dag på. Der er flere ting, der spiller ind, når du skal vurdere, hvordan denne dag skal fejres. Det skal nemlig være en dag, der står i din fars tegn. Derfor er det en god idé at finde ud af, hvad din far vil sætte størst pris på. Du kan dog også vælge at inddrage ham i det.

Som det også er nævnt herover, så er det en god idé at bruge det som en dag, hvor du kan samle hele familien. Din far er nemlig ikke den eneste far i din familie. Det er derfor en god idé, at I fejrer dagen sammen. Det gør det også en tand nemmere for dig, hvis du gerne vil gøre noget specielt ud af den for samtlige deltagende.

Søger du generelt gaver til ham, kan du se flere her.