Hvorfor fejrer vi mors dag?
Forside

Hvorfor fejrer vi mors dag?

Mors Dag er en velkendt mærkedag, der fejres hvert år. Det har vi i Danmark gjort siden 1929. Historien bag denne dag strækker sig dog længere tilbage. Faktisk starter historien tilbage i starten af 1900-tallet. På trods af at mange er overbevist om det modsatte, så er det hverken ikke en ny mærkedag eller tradition.

Det er forskelligt verden over, hvornår der fejres Mors Dag. Her i landet bliver dagen fejret den anden søndag i maj. Derfor falder dagen ikke på samme dato hvert år, men i stedet varierer den fra år til år. Det er dog en dag, der er nem at huske, da det altid er anden søndag i maj. Dertil reklameres der også kraftigt op til dagen.

Historien bag Mors Dag

Traditionen med Mors Dag stammer oprindeligt fra USA. Det er en idé, der blev udviklet af en mor ved navn Anna Marie Reeves Jarvis. Hun var bosat i byen Grafton i Virginia, hvor hun arbejdede med en gruppe mødre kaldet ‘Mothers Day Work Club’. Hun var en del af dette fællesskab i mere end 30 år, før hun stoppede.

De arbejdede for at forbedre sanitære forhold og mindske børnedødelighed. De forsøgte også at bekæmpe bekæmpe de sygdomme, der brød ud mellem amerikanske tropper under den amerikanske borgerkrig. Det var hendes idé, at der skulle indføres en mindedag for mødres arbejde, men det skete ikke før hendes død.

Hun levede frem til 1906, hvorefter hendes datter videreførte hendes idé og vision. Hendes datter, der hed Anna Jarvis, var meget glad for hende for, og videreførte derfor idéen i hendes ånd. Det havde hun god succes med, da hun i 1909 havde udbredt den nye traditionel til mere end 45 stater spredt over hele USA.

Der skulle dog gå yderligere fem år, før det blev udråbt til at være en national mærkedag. Det blev besluttet af den daværende præsident Woodrow Wilson, der også personligt udnævnte det som en mærkedag. Siden da har det være en dag, der har været markeret med flag i USA. Dertil har flere andre lande tage det til sig.

Mor kigger på kort med søn på gulvet

Hvordan fandt Mors Dag vej til Danmark?

Ovenstående historie har ikke meget med Mors Dag i Danmark at gøre. Dagens danske historie startede ved at Christian Svenningsen, som var aktiv i ‘Foreningen for De Allierede Danske Våbenfæller’, indførte den store tradition i Danmark i 1929. Faktisk fandt det sin vej til det danske land før – det skete allerede i 1910.

19 år tidligere blev Mors Dag nemlig fejret af Baptistmenigheden i Rønne på Bornholm. Det er dog ikke denne dato, der anses som værende den officielle indførsel af Mors Dag-traditionen. Det er derimod den førnævnte dag, hvor Christian Svenningsen fejrede Mors Dag. Siden da er det også blevet fejret hvert eneste år.

I 1930’erne fik far også en særlig dag dedikeret til sig. Det var en dag, der blev opfundet af et par amerikanske forretningsdrivende. I Danmark blev Fars Dag fejret første gang d. 5. juni i 1935. Det er dog aldrig helt slået igennem på samme måde som Mors Dag. Begge dage bliver dog fortsat markeret hvert år her i landet.

Hvornår er det Mors Dag?

Der er mange, der tror, at Mors Dag bliver fejret på den samme dato hvert år. Det er dog en meget udbredt misforståelse, for det er faktisk ikke tilfældet. Dagen bliver derimod fejret den anden søndag i maj. Derfor er selve datoen også forskellig fra år til år. Det er den samme dag, som den oprindeligt blev fejret på i USA.

Derfor er der også mange, der misforstår, hvornår Mors Dag egentlig bliver fejret. Både fordi det ikke fejres på samme dato hvert år, men også fordi den fejres på mange forskellige datoer hele verden over. Hos vores naboer i Sverige fejres den på den sidste søndag i maj, mens de i Norge fejrer den anden søndag i februar.

Faktisk bliver dagen fejret på hele 15 forskellige datoer verden over. Derfor er der ikke noget at sige til, at de fleste bliver forvirrede. For at illustrere at Mors Dag falder på en ny dato hvert år, så kan det siges at det blev fejret d. 12. maj i 2019. Næste år bliver det fejret d. 10. maj. Afvigelsen er typisk ikke på blot et par dage.

Mors Dag 2020

Som angivet herover, så bliver Mors Dag fejret d. 12. maj i 2020. Derfor er det selvfølgelig på denne dato, du skal være klar med lykønskninger og gaver til din kære moder. Der er dog ikke nogen synderligt stor chance for at du glemmer det. Op til Mors Dag bliver der hvert år reklameret kraftigt ift. gaver til den store dag.

Heldigvis er der mange blomsterforretninger, der har ekstraordinært åbent på netop denne dag. Skulle det ske at du glemmer dagen, så kan du altid bestille en buket blomster til levering. Vil du gerne vise dig fra din gode side, så bør du ofre dig lidt mere end dette. Det er trods alt kun den ene dag om året, mor får.

Hvorfor giver vi gaver på Mors Dag?

Det er svært at sige, hvorfor vi giver gaver på Mors Dag. Det er en dag, der handler om at fejre vores mor. Og hvordan fejrer man bedre, end med gaver? Det kan man ikke rigtigt, vel? Det er selvfølgelig for at skabe stor glæde hos din mor, at du skal give hende en gave. Du skal vise, at du værdsætter og elsker hende dybt.

I denne forbindelse bør det dog nævnes, at der er forskel på folks syn på gaver på denne dag. Blandt mange er det nok med en buket blomster fra Interflora. Andre mener at der skal lægges lidt mere vægt på gaverne. Der er dog ikke nogen egentlige regler ift. at give gaver på Mors Dag. Det er derfor en personlig vurdering.

Du skal dog huske, at det er en dag, der handler om at fejre din mor. En dag, der handler om at vise, at du er hende dybt taknemmelig. Det kan du selvfølgelig ikke gøre, hvis du kommer med en buket blomster fra den nærmeste tankstation. Derfor er det anbefalelsesværdigt at gøre en større indsats, når du skal vælge gave.

I nogle danske familier har man dog ganske enkelt fravalgt at give gaver på denne type dage. Mange er nemlig af den opfattelse, at det blot er en opreklameret dag. Det skyldes dog primært at de ikke kender til historien bag Mors Dag. I modsætning til Fars Dag, så er der en reel, dyb historie bag skabelsen af netop denne dag.

Baby blive leget med af mor i solen

Er blomster en god gave til Mors Dag?

Det er ikke nemt at finde den rette gave til Mors Dag. Det er også derfor, der er så mange, der oplever store problemer med det år efter år. Er du én af dem, der synes, det er svært at finde en god gave? I så fald er det blot et spørgsmål om at være kreativ. Har du svært ved dette, så vil blomster også altid være en god gave.

Der er mange, der mener, det er for letkøbt, men det er dog ikke tilfældet. Det er vigtigt at huske på, at det ikke er en dag, der handler om at give din mor en dyr gave. Det handler derimod om at fejre din mors dag på bedst mulig vis. Her er det vigtigt, du tager højde for, hvad din mor egentlig har af ønsker og præferencer.

Derfor er der heller ikke noget, der er rigtigt eller forkert på denne dag. Hvis det ønskes, så kan du sagtens give din mor en buket blomster. Hvis du vælger at gøre dette, så husk dog på, at det betyder mere for hende, at du selv leverer denne buket. Det er noget helt andet end, at du blot bestiller en buket med levering.

Hvis du gerne vil give din mor blomster, så vælg også nogle blomster, du ved, hun kan lide. Hvis hun er glad for hvide roser, så skal du selvfølgelig ikke give hende en buket med ti forskellige farver. Derfor er det lige så vigtigt at du er selektiv og omhyggelig, når du skal vælge blomster, som en hvilken som helst anden gave.

Hvordan finder jeg en god Mors Dags-gave?

Langt de fleste mener, at en stor del af Mors Dag er at finde den rette gave til deres mor. Det er dog ikke alle, der synes, det er helt så let, som det lyder. Derfor er du også nødt til at vælge din gave med stor omhu. Det er gældende, uanset om du har i sinde at give en dyr gave eller ej. Det er nemlig slet ikke et nemt valg for dig.

Det ville være nemmere, hvis der var en række generelle gaver, der altid fungerede. Vin-gaver og blomster er altid fine gaver, men de er bare ikke særlig personlige. Du er nødt til at tage højde for, hvad din mor har af ønsker, hvordan hun er som type, og hvad du mener, hun ville ønske sig. Det er også derfor, det er en god idé, at du giver dig god tid til at vælge en gave.

Er du ikke villig til det, så bliver det ikke nemt at finde en god gave. Hvis du er kommet for sent i gang, så skal du selvfølgelig forsøge efter bedste evne, men du gør det ikke nemmere for dig selv. Hvis du gerne vil finde den helt rette gave til Mors Dag, så skal du starte undersøgelserne og overvejelser i god tid før selve dagen.

Mor og søn sidder i en stol med pæls betræk

Hold ikke kun fokus på materielle gaver

Der er rigtig mange, der har en tendens til at holde fokus på materielle gaver, når de skal give deres mor en gave. Det er der dog ikke nogen grund til. Du kan også finde en lang række gaver, der ikke er materielle, men som kan skabe en større glæde hos din mor. Derfor er det bestemt også noget, der er værd at overveje.

Hvis du gerne vil give din mor en oplevelse i gave, så har du et væld af muligheder. Du kan derfor også finde en god gave, der vil falde i din mors smag. Det kan være alt fra en tur i spa til en dag, hvor du tager på museum med hende. Det er dog vigtigt, at du har fokus på at skabe en dag, der passer godt til de ønsker, din mor har.

Det skal dog heller ikke være en gave, som både du og hende kan gøre brug af. Det kan også være noget, hun selv kan lave, noget hun kan lave med din far, eller noget hun lave med en god veninde. Der er en lang række muligheder, når det kommer til oplevelser, og derfor kan alle finde frem til en god gave til netop deres mor.

Glædelig Mors Dag

Mors Dag er ikke blot en dag, der handler om at give gaver. Det handler om at fejre og hædre din mor. Derfor er det synd og skam, hvis du blot bestiller en buket med levering af Interflora. Der er ingen tvivl om, at din mor værdsætter i langt højere grad, at du afsætter dagen til at fejre hende, som hun gerne vil fejres.

Hvis det for alvor skal blive en glædelig Mors Dag, så skal det være en dag i din mors tegn. Vil du gerne have en rolig dag derhjemme med kaffe og kage? Eller skal I spise på en restaurant, hun længe har drømt om at besøge? Lad det være op til hende. Hele dagen handler om nemlig at vise, at du er hende dybt taknemmelig.

Der skal ikke herske tvivl om, at din mor vil sætte stor pris på, at du dedikerer en hel dag til hende. Det er en langt mere betydningsfuld gestus, end at du giver hende en gave. Ikke desto mindre er gaven også vigtig, da det viser at du har tænkt over det længe. Forsøg at overraske hende med en gave, hun ikke havde forventet.

Så husk det! En god Mors Dag byder rigtig meget for din mor. Men det der betyder mest er, at hun kan få lov til at tilbringe den med hendes nærmeste.

Find flere gaver på https://gavehylden.dk/