Hvorfor giver vi hinanden gaver?
Forside

Hvorfor giver vi hinanden gaver?

pæn gave med grankogler
Der er mange grunde til at give hinanden gaver. Det kan være i forskellige anledninger, hvilket inkluderer alt fra fødselsdage til bryllupper. I bund og grund giver vi selvfølgelig gaver, fordi vi ønsker at glæde modtageren. Derfor er det heller ikke altid, at der gives gaver i en speciel anledning. Det kan sagtens være kun for at glæde.

Det er også et bevis på at der er mange grunde til at folk giver hinanden gaver. Det kan være for at skabe en vis glæde hos modtager, men det kan også være for at udvise taknemmelighed eller kærlighed. Det kan dog også være for at sige undskyld, sige tak eller sige farvel. Ikke alle årsager til at give en gave er en positiv årsag.

Hvad er en god gave?

Det er svært at sige, hvad en god gave er. Det afhænger meget af modtageren. Det handler om at vælge en gave, der passer godt til ham eller hende, der er modtager af den. Det er dog ikke så nemt, som det lyder – specielt ikke hvis du ikke kender modtager specielt godt. Derfor er der også mange aspekter, du skal overveje.

Derfor er det også op til dig selv at vurdere, hvad du mener kan betragtes som en god gave. Derfor er det fx ikke nødt til at være en dyr gave, hvis den skal være god. Det vigtigste er, at det er en gave, der skaber størst mulige glæde hos modtager. Derfor kan det lige så godt være en gave, som du selv har lavet i stedet for købt.

Hvis du ønsker at sikre, at du giver en god gave, så skal du vælge med afsæt i den person, der skal have den. Gør du ikke det, så kan det være svært. Der er kun meget få gaver, der vil være en succes hos alle personer. Langt de fleste vil sætte pris på at få 1.000 kr., men det er ikke en synderligt personligt at give det som gave.

På trods af at det er en nem løsning, så er det ikke nær så sjovt at give en gave i form af kontanter. Derfor er det en bedre idé, at du bruger lidt tid på at vurdere, hvad der er den helt rette gave for den respektive person. Du kan selvfølgelig finde en gave, der er perfekt, uanset hvem du skal give en gave til – og hvad den må koste.

Hvorfor pakker man gaver ind?

Når man skal give en gave, så skal det gerne være en overraskelse. Der er dog ikke meget overraskelse over det, hvis den ikke er pakket ind. Det har ikke altid været således, at folk har gjort meget ud af indpakningen. Det er først noget, man har gjort siden slutningen af 1800-tallet, hvor det fine borgerskab begyndte på det.

Det handlede om at man ikke ønskede at markere en gave som værende overlegen, fordi modtageren ikke kunne give en tilsvarende gave retur. Med afsæt i dette begyndte de at fjerne prisen fra gaven og pakke den ind. Det gjordes for at illustrere, at gaven blev givet som en hyldest, som heller ikke var en del af noget større.

Det var faktisk først i løbet af den første halvdel af 1900-tallet, at indpakning begyndte at brede sig til samtlige dele af samfundet. Det er noget, der især sker, fordi den lidt snobbede handling egentlig har et element af folkelighed over sig. Siden dengang har det været meget normalt, at man pakker alle former for gaver ind.

I dag er det dog i lige så høj grad for at give modtageren en overraskelse. Hvis du giver modtageren en gave, der ikke er pakket ind, så kan de se hvad det er, med det samme. Det er selvfølgelig ikke nær så sjovt, da det ender med at ødelægge overraskelsen. Derfor vælger de fleste også at pakke gaverne ind, når de giver dem.

Close up af lilla gave med mørkt gavebånd

Hvor meget giver man gave for?

Der er ikke nogen egentlige regler, du kan følge, når du skal vurdere, hvor meget du skal give gave for. Derfor er det også op til dig selv at vurdere, hvor meget du ønsker at give gave for. Det er dog en god idé, at du ikke er for nærig. Det gør sig specielt gældende, hvis det er i en særlig anledning, at du skal give den givne gave.

Før i tiden var det f.eks. normalt, at man ved et bryllup gav en gave, der er havde samme værdi som kuverten. Hvis prisen pr. kuvert lød på 800 kr., så var det derfor dét, man gav gave for. Sådan er det dog ikke helt i dag, hvor det er mere normalt at give for 3-600 kr. pr. person. Kommer man som par, så er det dobbelt af dette.

Når du skal give en gave, så handler det selvfølgelig om at vurdere anledningen. Er du inviteret til fødselsdag hos en nær ven, eller indflytterfest (find indflyttergaven her) hvor der serveres lækker mad, gode vin m.m., så bør du være tilbøjelig til at spendere en smule ekstra på gaven. Skal du blot give en gave til naboen som en gestus, så er det dog ikke helt så vigtigt.

Foruden sådanne aspekter, så er det naturligvis op til dig selv at vurdere, hvor stor en gave, du ønsker at give. Hvis du gerne vil gøre et godt indtryk på svigerforældrene eller du for alvor vil forkæle kæresten, så kan du vælge at spendere lidt ekstra. Når det kommer til stykket, så er det dog helt op til dig selv at afgøre dette.

Den personlige gave er den bedste

Langt de fleste kender til at det ikke er nemt at finde den rette gave. Hvis det også er noget, du kender til, så skal det gøres klart, at den personlige gave altid er den bedste. Det er ikke noget, der betyder, at du selv skal lave den. Hvad det betyder er, at du skal forsøge at finde en gave, der rammer plet hos modtageren af den.

Der er eksempelvis rigtig mange, der blot vælger en gave fra ønskelisten. Det er selvfølgelig også en nem og effektiv måde at gøre det på, men det virker ikke helt så personligt. Hvis du gerne vil have, at det for virker som en personlig gave, så skal du vise at du kender modtager. Det kan du faktisk vise på op til flere måder.

En rigtig god måde at vise det er at købe noget, der ikke er med på hans eller hendes ønskeliste. Det skal dog stadig være noget, der faktisk falder i modtagers smag, og det er dét, der gør det så svært. Det er dog også netop dét, der viser at du har gjort dig umage. Derfor er det naturligvis oplagt, hvis du vil give en god gave.

I sidste ende, så er der dog ikke noget, der er rigtigt eller forkert, når man skal give gaver. Hvis blot dit fokus er at give en god gave, som der skaber en stor glæde hos modtageren, så kan det ikke gå helt galt. Hvis du vil købe en god gave, så kræver det typisk at du tager dig tid til at overveje. Det gør dit valg en kende nemmere.

Hvad hvis jeg ikke kan finde på en god gave?

Som der er givet udtryk for flere gange, så er det ikke altid nemt at vælge en god gave. Hvis du har overbevist dig selv om, at du har tænkt og tænkt, men ikke kan finde på noget selv, så skal du finde en anden løsning. I denne forbindelse har du faktisk flere muligheder, der kan hjælpe dig med at komme på en god gaveidé.

Hvis du ikke har held med at finde en god gave, så kan du vælge at kaste et blik på ønskelisten. Hvis du ikke har modtaget én, så er det en god idé at bede om at få en fremsendt. Det er ikke sikkert, du kan finde noget på listen, du vil give, men det kan være god inspiration. Derfor kan det også gøre dit valg af gave nemmere.

I nogle tilfælde kan det også hjælpe, hvis du er villig til at sænke dine krav lidt. Det behøver ikke at være den perfekte gave hver gang. Det er der ingen, der kan præstere, og det er der ingen, der forventer. Hvis du er alt for indstillet på at det skal være den perfekte gave, så kan du risikere at lede efter gaven i rigtig lang tid.

En gave handler også om præsentationen

En god gave handler ikke blot om indholdet. Det handler også om den rette præsentation. Sørg derfor for at der er gjort lidt ud af indpakningen. Endvidere er det også værd at påpege, at selve overdragelsen kan gøre en stor forskel. Virker du ligeglad og overfladisk, så virker heller ikke god – uanset indholdet af den.

Dette gør sig desuden særligt gældende, hvis du skal give en relativ ”kedeligt” gave. Skal du f.eks. give penge, så kan du lave et pengetræ eller en skattejagt. På denne måde er præsentationen mere interessant, hvilket viser at du har gjort en indsats. I mange tilfælde kan det ellers virke en kende for nemt at give nogle penge. Skal gaven være alt andet end kedelig, kan du med fordel se en række sjove gaver her.