Julebudget og julegaver: Få budgettet til at række
Forside

Julebudget og julegaver: Få budgettet til at række

Julebudget

Sidste år – i 2019 – brugte voksne danskere i gennemsnit 3.000 kr. på julegaver. Vi kender ikke tallet for julen 2020 endnu, men forventer, at gaveforbruget kommer til at ligne sidste års forbrug.

Hvad end dit personlige budget til julegaver lyder på 3.000, 5.000 eller 10.000 kroner, så er det alfa og omega, at budgettet kommer til at række.

Sprænger du budgettet, så risikerer du at skulle give afkald på andre vigtige ting. Måske kan du endda føle dig nødsaget til at låne penge. 9 ud af 10 voksne danskere har aldrig lånt penge til julegaver, men er kontoen tom, så kan det være nødvendigt med et mindre lån.

Læg julebudgettet i god tid

I dit julebudget skal du ikke kun inkludere dine udgifter til julegaver, selvom det for de flestes vedkommende er den største udgiftspost i december.

I budgettet skal der naturligvis også medregnes udgifter til mad, transport, julepynt, juletræ og alt det andet, der følger med.

Du har formentlig fejret jul mange gange før og bør derfor efterhånden vide, hvilke udgifter der er til bl.a. mad og julegaver.

Er du bange for, at julen bliver dyrere, end din økonomi tillader, så sørg for at lægge dit julebudget i god tid.

Sådan forbereder du dig økonomisk til juletiden:

  1. Beregn de forventede udgifter til mad, pynt, træ, transport, gaver m.v.
  2. Opret en julekonto (en dedikeret opsparingskonto)
  3. Læg penge til side hver måned (jo tidligere du starter, desto mere kan du spare op)
  4. Gå dit budget efter (er det realistisk, at det holder?)
  5. Brug ikke flere penge, end du har budgetteret med (den store kunst)

Hvis budgettet ikke holder….

Har du gjort en stor indsats for at holde budgettet, men er det ikke lykkes at komme i mål med dit budget, så skal du selvfølgelig ikke aflyse julen eller for den sags skyld gå på kompromis.

Mangler du penge til de sidste julegaver, så kan du overveje, om du vil optage et mindre forbrugslån. Det kan du gøre hos Santander Bank, der vil udbetale det ønskede lån med meget kort varsel.

Vil du i fremtiden gerne undgå at skulle låne penge til julen, så sørg for at være realistisk mht. budgetlægningen og sørg desuden for at spare op i løbet af året.

Julegaver på budget

De fleste mennesker har en økonomisk ramme, som de er nødt til at holde sig inden for, når julegaverne skal købes.

Ønsker du ligesom mange andre danskere at finde julegaver på budget, så har du rig mulighed for det. Der er penge at spare på alle julerelaterede gaver – altså både julegaver, adventsgaver og mandelgaver.

1) Brug nettet til informationssøgning og prissammenligning

Når man er så privilegeret at have en mobil med internetadgang, så kan man lige så godt gøre brug af internettet.

Online kan du både søge inspiration til gavekøbene, ligesom du kan sammenligne priser på de julegaver, du påtænker at købe til børnene, din bedre halvdel eller dine forældre.

Skal der købes julegaver på budget, så vil det i den grad være hensigtsmæssigt at sammenligne priser fra forskellige forhandlere.

2) Køb gaverne på Black Friday

I slutningen af november markerer vi hvert år verdens største handelsdag. Dagen kaldes Black Friday, og det er netop på denne dag, du kan gøre nogle kup på årets julegaver.

På Black Friday er det bl.a. muligt at spare store summer på tøj, elektronik, møbler, legetøj og spil. Har du på forhånd styr på, hvad familien ønsker sig, så vil du formentlig kunne købe samtlige gaver denne fredag.

3) Vær kreativ

Er du kreativ anlagt, så skal du selvfølgelig udnytte din kreative sans til at holde udgifterne til årets julegaver nede.

Gør-det-selv-julegaver falder ikke altid i god jord hos børn, men de fleste andre sætter pris på at få en gave, der er lagt tid og kærlighed i. Derfor kan du med fordel strikke en sweater, dekorere en vase eller lave en skål ud af ler. Der er muligheder nok, hvis bare man lader kreativiteten få frit løb.